Savan Bitki Örtüsü ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Savan Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Savan Bitki Örtüsü

Dünya üzerinde çoğunlukla tropikal bölgelerde görülen savan bitki örtüsü, başta Orta Afrika ve Atlas Okyanusu kıyılarının iç bölgeleri olmak üzere, Madagaskar, Hindistan, Güney Amerika ve Afrika'nın iç kesimlerinde yaygın olarak bulunur. Savan bitki örtüsünün etkili olduğu bölgelerde bu bitki örtüsü belirgin bir şekilde gözlemlenmektedir. Savan bitki örtüsünün olduğu bölgelerde, bahar dönemleri oldukça yağışlı geçerken, yaz dönemleri ise kurak bir iklim türü görülür. Bu nedenle savan bitki örtüsü, ilkbahar aylarında hızlı bir şekilde büyürken, yaz mevsiminde kuruma eğilimi gösterir. Bu özellikler dolayısıyla savan bitki örtüsünde kuraklığa dayanıklı ağaçlar yaşamlarını sürdürebilirken, kısa süreliğine yetişen otlar ise tohum olarak kendilerini toprağa bırakmaktadır.

Savan Bitki Örtüsünün Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Savan bitki örtüsü genellikle çöller ile yağmur ormanları arasında sıkışıp kalan bölgelerde varlığını sürdürür. Bu bölgelerde kuraklığa dayanıklı ağaçlar ve ot toplulukları bulunur. Bu ot toplulukları ve az sayıda ağaç topluluğu "savan" olarak adlandırılır.
  • Yapılan araştırmalarda, savan bitki örtüsünün çöllere yaklaştıkça steplere dönüşme eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra, düzensiz yağış alan ormanlarda ise kısa boylu ağaç türleri ve çayırlar görülmektedir.
  • Savan bölgelerinde yer alan akarsu çevrelerinde geniş ormanlar bulunması, savan bitki örtüsünde köklü ağaçların varlığını ortaya koyar.
  • Savan bitki örtüsü bulunan bölgelerde, kış aylarında kuraklığın kalkmasıyla bitkiler bahar döneminde tohumlarıyla yeniden yeşermektedir.

Savan Bitki Örtüsünde Tarım

Savan bitki örtüsünün gözlemlendiği bölgelerde, tarım genellikle ilkbahar aylarında yapılır. İlkbahar aylarında hızla büyüyen bitkiler ekildikten sonra hemen hasat edilmeye çalışılır. Çünkü yaz kuraklığı bitkilerin hızla kurumasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra, yazın su bulmanın savan bölgelerinde zor olması nedeniyle tarım, sadece ihtiyacı karşılayacak düzeyde yapılır. Savan bölgesinin hakim olduğu yerlerde, bölge halkı çoğunlukla ihtiyaçlarını dışarıdan temin eder. Savan bitki örtüsü üzerinde bulunan ağaç ve bitki örtüsünün azlığı nedeniyle insanlar bu alanlarda yaşamlarını sürdürmezler. Bu nedenle savan bitki örtüsünün bulunduğu bölgelerde yabani hayvanlar ve yırtıcılar yaşamlarını sürdürmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Çölün Bitki Örtüsü ve Bitki Çeşitliliği

Çölün Bitki Örtüsü ve Bitki Çeşitliliği

Güncel

Samsun Bitki Örtüsü Nedir?

Samsun Bitki Örtüsü Nedir?

Antalya Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Antalya Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Kanada Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Kanada Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Tundra Bitki Örtüsü Özellikleri

Tundra Bitki Örtüsü Özellikleri

Maki Bitki Örtüsü Özellikleri

Maki Bitki Örtüsü Özellikleri

Afrika Bitki Örtüsü Özellikleri

Afrika Bitki Örtüsü Özellikleri

Azerbaycan Bitki Örtüsü Özellikleri

Azerbaycan Bitki Örtüsü Özellikleri