Tundra Bitki Örtüsü Özellikleri
06 Temmuz 2024

Tundra Bitki Örtüsü Özellikleri

Tundra Bitki Örtüsü

Tundra bitki örtüsü, kutuplara yakın bölgelerde bulunan geniş alanları kaplayan bitkilerden oluşur. Tundra ikliminde, yılın on ayında buzlanma görülürken, yaz mevsimi oldukça kısadır. Bu bölgelerde göl, akarsu ve bataklıklar yaygındır. Tundra, kutup çevresinde bulunan ağaçsız düz arazilerdir. Dünya üzerinde tundra bitki örtüsü, dünyanın yaklaşık onda birini kaplayarak geniş alanları oluşturur. Tundralar, Tayga olarak bilinen kozalaklı Kuzey orman kuşağına doğru devam eder.

Tundra Bitki Örtüsünün Özellikleri

Yaz mevsiminde tundranın en sıcak dönemi yaşanır ve sıcaklık 10 dereceye kadar ulaşabilir. Kış aylarında ise sıcaklık -40 dereceye kadar düşer. Yapılan araştırmalara göre, tundra bitki örtüsünde yaz ve kış ayları arasındaki sıcaklık farkı 65 dereceye kadar çıkabilir. Yağış miktarı yıldan yıla değişiklik gösterir ve en fazla yağış yaz aylarında görülür. Tundra bitki örtüsü bakımından oldukça fakirdir. Soğuk hava nedeniyle bu bölgede yetişen bitki miktarı oldukça azdır. Bu alanlarda en çok yosun, çalı ve yaz mevsiminde yetişen kurakçıl ot bitkileri bulunur.

Tundra Bitki Örtüsünün İklimi ve Toprak Yapısı

Tundra bitki örtüsü, sıcaklığın ekside seyrettiği bu alanlarda yağış miktarı oldukça azdır. Tundra bitki örtüsü yıl boyunca genellikle donmuş halde bulunur. Yaz süresince buzlar erir ve eriyen tabakaya "Etkin Kuşak" denir. Bu bölgede toprak donmuş halde bulunur ve don sürekli devam ettiği için toprak derinliğinde metrelerce uzunlukta don gözlenir. Yaklaşık 1500 metreye kadar yer altına inen don oluşur. Bu bölgede bulunan göller ve denizlerde don miktarının ise 3 metre kalınlığında olduğu belirtilmektedir. Tundra bitki örtüsünde sürekli don olayının görülmesi jeolojik sebeplerden dolayı açıklanır. Bitki, insan ve hayvan araştırmaları bu bölgede büyük önem taşır. Yaz aylarında toprakta hareketlenmeler meydana gelir ve buzların çözülmesiyle donuk alt tabaka su miktarının artmasına sebebiyet verir. Toprak içerisinde don olayı gözlendiği için toprak suya doygun haldedir. Etkin buzlanmanın yaşandığı tundra bitki örtüsünde genellikle yüzeysel alanlar düzlük şeklindedir. Bu durum, üst üste gelen buzlanma katmanlarının düz şekilde meydana gelmesiyle açıklanır.

Tundra Bitki Örtüsünün Biyolojik ve Ekolojik Özellikleri

Bu bölgede bulunan taş parçalarının güçlü aşınma sebebiyle balçık oluşmasına sebebiyet verdiği açıklanmaktadır. Bitki örtüsü genellikle bodur bitkilerden meydana gelirken, hayvan türlerinin sayısının oldukça az olduğu belirtilmektedir. Bu bölgede 2 aylık yaz boyunca sürekli güneş ışığının bulunması sebebiyle tundraların bitkileri, 12 saatten fazla ışığa ihtiyacı olan bitki çeşitleri olarak yetişir.

Tundra Bitki Örtüsünün Coğrafi Dağılımı

Tundra bitki örtüsü, kutuplara yakın bölgelerde görülür. Özellikle Kuzey kıyıları, Avrupa'nın giriş bölgeleri, Kuzey Kanada, Kuzey Sibirya ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkili olur. Toprağın büyük bölümünde don meydana geldiği için yaz ile ince don olan bölgelerde erime başlar ve bu erime ile bataklık alanlarının çoğaldığı belirtilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bitki Örtüsü

Bitki Koruma Örtüsü Nelerdir?

Bitki Koruma Örtüsü Nelerdir?

Çanakkale Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Çanakkale Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Afrika Bitki Örtüsü Özellikleri

Afrika Bitki Örtüsü Özellikleri

Farklı Coğrafya Bitki Örtüsü Çeşitleri

Farklı Coğrafya Bitki Örtüsü Çeşitleri

Güncel

Sivas Bitki Örtüsünün Özellikleri

Sivas Bitki Örtüsünün Özellikleri

Güncel

Denizli Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Denizli Bitki Örtüsü ve Özellikleri

Güncel

Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü Özellikleri

Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü Özellikleri